plantemadPlantemad, plantekost, plantebaseret livsstil. Kært barn har mange navne. Når du lever vegansk eller plantebaseret, så indtager du hverken drikke- eller fødevarer der har animalsk indhold. Du bruger ikke cremer, kosmetik og lignende der er testet på dyr, du går ikke med uld eller læder, du er meget miljøbevidst og du vil gerne være sund, glad og have masser af overskud.

Jeg har mange gode grunde til at vælge at leve som veganer og leve den veganske livsstil, her er nogen af dem:

Mit helbred på plantemad:

Mere og mere research viser fordelene ved at leve som veganer og spise plantemad, ikke mindst når vi taler helbredsmæssigt. Jeg mærker selv hvilken god effekt det har på mit helbred. Jeg ved at jeg kan fastholde mit nuværende gode helbred med den veganske kost, da jeg i dag er sundere end jeg har været i mange år – læs før jeg skiftede til den veganske kost og før jeg blev ramt af kræft! Jeg er og forbliver veganer. Min personlige grund til at blive veganer har helt klart basis i min frygt for at blive syg igen, og i dag ved jeg, at jeg kan holde mig sund og rask ved at leve som veganer.

Dyrevelfærd – eller mangel på samme:

Det strider mod ALT hvad jeg tror på, at behandler vores dyr som vi gør, ikke mindst på kød- og mejeri-industriens “fabrikker”. Det er ikke længere en hemmelighed at svinene i den danske svineproduktion lever under kummerlige forhold og hvor mishandling er daglig kost for mange af dyrene, her tænker jeg på kasteration uden bedøvelse, halekupering, høns får afkortet deres næb og dyrene har en afkortet levetid på grund af den grove udnyttelse, her vil jeg blot nævne den stakkels malkeko…

En ko kan – hvis den lever under naturlige forhold – blive op til 20-25 år gammel, men skulle den være så uheldig og blive dansk malkeko, så ser det noget anderledes ud jævnfør den beskrivelse du kan se nedenfor. På Landbrugs Info kan du læse at den økologiske malkeko KUN lever 3,5 måned længere end den konventionelle malkeko.

Når kvien er ca. 2,5 år gammel og har kælvet, kaldes den en ko, og kan malkes to gange i døgnet. Den producerer megen mælk i starten, men så falder mælkemængden langsomt. Allerede tre måneder efter at koen har kælvet (født), insemineres den igen.
En malkeko skal føde en kalv om året for at producere mælk. To måneder inden koen kælver, stoppes malkningen for at give koen fred og ro. Så snart koen har kælvet, malkes den på ny. De fleste malkekøer i Danmark slagtes, når de har ydet mælk i 4-5 år – mælkeydelsen falder, og det kan ikke betale sig at fodre på en gammel ko. Det vil altså sige, at en ganske almindelig malkeko får 3-4 kalve i sin levetid.

– Malkekoens livsforløb – Videnscentret for landbrug

Vi er jo efterhånden blevet informeret via diverse TV-programmer om, at svinene i den danske svineproduktion lever et liv, vi ikke engang ville udsætte vores værste fjende for. Forholdene er så grelle at det er nødvendigt at forebygge sygdom med antibiotika og pennicillin i større og større mængder fordi de bliver resistente, og i den sidste ende, så indtager du det når du spiser din kotelet. Det er både måden de behandles på som produktionsdyr og når de så har udtjent deres livsformål og skal til slagteriet.

Foreningen Anima, som kæmper for dyrs rettigheder til et ordentligt liv, har lavet en lille pjece, som beskriver de forhold dyrene i dansk landbrug lever under, forhold jeg ikke vil støtte. Læs pjecen her. Den er velskrevet og giver god information og for mit eget vedkommende, så giver den god motivation til at leve vegansk og spise en masse plantemad.

Miljøet:

Der er lavet en lille video som viser hvordan det kan afhjælpe miljøet på mange fronter, at gå “tilbage” til at føre landbrug som man gjorde for mange år siden og stadig kan bevare en god produktion, ikke mindst hvad angår kvalitet både af kødet, men vigtigst af alt for dyrene og miljøet. Samtidig så kan det være at vi kan bremse affolkningen af udkantsdanmark. Udkantsdanmark er vel egentlig også et ord der er opstået fordi der er sket en affolkning af landområderne og mere og mere jord inddrages til landbrug. Landbruget er i øvrigt en af de største syndere hvad angår miljøforurening, og så er det den eneste virksomhedsform du kan drive med konstant underskud, og klynker du nok, så kommer staten og redder dig.

Selvom videoen ikke opfordre til den veganske livsstil, så er den alligevel et godt bud på noget af det vi kan gøre for ikke bare at forbedre dyrevelfærden, men så sandelig også vores miljø:

6 Comments
  • Kirsten
    maj 15, 2018

    Hej Lene
    Hvor blev jeg glad da jeg fandt Veganerklubben fordi jeg ledte efter veganske sko og så dukkede dit navn pludselig op, Hvor er det skønt nogle har energi og mod til t starte en sådan klub og jeg ønsker dig og klubben alt godt i tiden fremover,
    Jeg havde selv store planer bl.a. en vegetarisk landsby (den skulle selvfølgelig være vegansk) men det ord kendte man ikke dengang. Jeg havde fået Ulla Troëng fra den svenske veganerforening med på projektet fordi EU krævede man skulle være mindst 3 organisationer.
    Jeg har rejst en del mest for at træffe veganere på stævner eller festivaler og har derfor mange venner i udlandet.
    Det kunne være hyggeligt at møde dig Lene og blive medlem af klubben.
    Mange veganske hilsener
    Kirsten

    • Lene
      maj 24, 2018

      Hej Kirsten

      Tak for dit skriv og dine fine ord.

      En veganerklub er ikke en dårlig idé, desværre er den ikke min. Tilbage da jeg skrev siden her, var det at være veganer nærmest uset i Danmark, og vi var en relativt lille flok, som jeg så kaldte en “klub”. Derfor er der heller ikke noget medlemskab

      Jeg oprettede denne hjemmeside (veganeren.dk) fordi jeg havde lyst til at udbrede viden, om det at leve af en plantebaseret kost, fordi det gjorde så meget godt for mig, det gør det stadig. Jeg tror det nærmeste vi kommer på en klub er den Veganske forening Mad med medfølelse, og her kan du blive medlem.

      Der er også andre som har har meldt sig på banen indenfor det veganske, for eksempel:

      Veganer.nu – meget aktiv side med opskrifter og gode artikler
      Mia Sommer – masser af opskrifter
      Månebarnet – Også mange opskrifter og artikler, også om at forældre der ønsker at deres børn skal leve vegansk

      Du kan også finde en masse grupper på facebook for vegetarer og veganere. Endelig så er der også en online shop med kun veganske varer GreenOS

      Jeg håber du bliver ved med at være aktiv og det med en vegansk landsby lyder sket ikke som en dårlig idé.

      Mange hilsner
      Lene

  • Tilde
    januar 18, 2016

    Hej Lene.
    vi er en gruppe 6. klassere på Gasværksvejens skole som har projektuge. Vi har valgt at arbejde med mishandling af landbrugsdyr, og ville høre om du måske kunne fortælle lidt om emnet.
    Kærlig hilsen Nova, Tilde, Daniella og Loki.

    • Lene
      januar 18, 2016

      Hej Nova, Tilde, Daniella og Loki
      Tak for jeres henvendelse.
      Det er jo et ret stort emne I har valgt at skrive om, men skriv en mail til mig på lene@veganeren.dk og fortæl lidt mere om hvad det er I gerne vil have mig til at fortælle om, og så finder vi ud af noget.
      Mange hilsner
      Lene

  • Niels Otto nielsen
    september 2, 2015

    Hej
    Har et spørgsmål!
    Når jeg bager stenalderbrød ved160gr. Er det så vigtigt at udbløde kernerne inden bagningen?
    Jeg tænker på om de skadelige stoffer i skallerne bliver fjernet under bagningen?
    Mvh. Niels Otto nielsen

    • Lene
      september 2, 2015

      Hej Niels Otto

      Når jeg selv bager for eksempel rugbrød udbløder jeg ikke kernerne først. Dejen er rimelig fugtig, så kernerne bliver semi-udblødt når dejen hæver. Herefter er der bagningen som under alle omstændigheder fjerner de skadelige stoffer. Så nej, du behøver ikke udbløde kernerne først.

      Mange hilsner
      Lene

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.